A Microsoft Office (Excel, Word) forum. OfficeFrustration

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » OfficeFrustration forum » Microsoft Outlook » Installation & Setup
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read  

problem when starting Outlook 2010



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old May 7th, 2010, 04:24 PM posted to microsoft.public.outlook.installation
BakxM
external usenet poster
 
Posts: 7
Default problem when starting Outlook 2010

Hi all,

After installing Office 2010 (RTM) I get the following error when trying to
run Outlook:

'Cannot start MS Outlook. Cannot open the Outlook window'

This seems to be a weird problem, as I have read serveral other postings
referring to this problem but none of the solutions mentionend seems to be
applicable for me. This is what I've tried:

- removed office14 per KB928218
- removed leftovers of a 2010Beta installation with a MS tool called
'Windows Installer CleanUp'
- removed all mail and data -accounts with 'ControlPanel Mail'
- removed all 'c:\user\..' -Outlook related folders
- reinstalled Office2010 (14)
- tried to start Outlook.exe /resetnavpane

Same problem...
However... Outlook2010 is starting fine in Safe-mode when holding down the
CTRL key at startup.
All the other 2010 apps seem to run/startup fine

Are there any log-files or diagnostic -regkeys that can be invoked to get
some more detail as to what is bugging me?
Config: Win7 x64 / Office2010 x64 RTM

Regards,
Marcel

Ads
  #2  
Old May 7th, 2010, 06:04 PM posted to microsoft.public.outlook.installation
Brian Tillman [MVP-Outlook]
external usenet poster
 
Posts: 2,485
Default problem when starting Outlook 2010

"BakxM" wrote in message
...

After installing Office 2010 (RTM) I get the following error when trying to
run Outlook:

'Cannot start MS Outlook. Cannot open the Outlook window'


This has been answered here thousands of times and a Google search for the
error would have found the many times it has been answered already. Moreover
the Google search would have taken less time than it took for you to post the
question.
http://www.google.com/search?q=Canno...Outlook+window
--
Brian Tillman [MVP-Outlook]

  #3  
Old May 7th, 2010, 06:25 PM posted to microsoft.public.outlook.installation
BakxM
external usenet poster
 
Posts: 7
Default problem when starting Outlook 2010



"Brian Tillman [MVP-Outlook]" wrote in message
...
"BakxM" wrote in message
...

After installing Office 2010 (RTM) I get the following error when trying
to run Outlook:

'Cannot start MS Outlook. Cannot open the Outlook window'


This has been answered here thousands of times and a Google search for the
error would have found the many times it has been answered already.
Moreover the Google search would have taken less time than it took for you
to post the question.
http://www.google.com/search?q=Canno...Outlook+window
--
Brian Tillman [MVP-Outlook]


No flame intended, but maybe you should have read my whole post, before
quoting the first lines.

All the solutions that come up on the Google search, I have mentionend as
'tried that' in my post.
It is not that I have done no search for myself.

Open to any other options ...

regards,
Marcel

  #4  
Old May 7th, 2010, 06:57 PM posted to microsoft.public.outlook.installation
Brian Tillman [MVP-Outlook]
external usenet poster
 
Posts: 2,485
Default problem when starting Outlook 2010

"BakxM" wrote in message
...

No flame intended, but maybe you should have read my whole post, before
quoting the first lines.

All the solutions that come up on the Google search, I have mentionend as
'tried that' in my post.
It is not that I have done no search for myself.


Have you given us all the symptoms and the entire error message?
--
Brian Tillman [MVP-Outlook]

  #5  
Old May 7th, 2010, 06:58 PM posted to microsoft.public.outlook.installation
Brian Tillman [MVP-Outlook]
external usenet poster
 
Posts: 2,485
Default problem when starting Outlook 2010

"BakxM" wrote in message
...

However... Outlook2010 is starting fine in Safe-mode when holding down the
CTRL key at startup.
All the other 2010 apps seem to run/startup fine

Are there any log-files or diagnostic -regkeys that can be invoked to get
some more detail as to what is bugging me?
Config: Win7 x64 / Office2010 x64 RTM


This may be the issue. You have an add-in. There aren't any add-ins that run
with the 64 bit version of Office yet. Uninstall this version and install the
32 bit version. Unless you need to access monstrously large files, you don't
need the 64 bit version.
--
Brian Tillman [MVP-Outlook]

  #6  
Old May 7th, 2010, 07:01 PM posted to microsoft.public.outlook.installation
Brian Tillman [MVP-Outlook]
external usenet poster
 
Posts: 2,485
Default problem when starting Outlook 2010

"BakxM" wrote in message
...

No flame intended, but maybe you should have read my whole post, before
quoting the first lines.


By the way, your response here is most definitely not a flame and, to tell the
truth, I did miss this in your original post: "tried to start Outlook.exe
/resetnavpane". I beg your forgiveness.
--
Brian Tillman [MVP-Outlook]

  #7  
Old May 7th, 2010, 09:54 PM posted to microsoft.public.outlook.installation
BakxM
external usenet poster
 
Posts: 7
Default problem when starting Outlook 2010



"Brian Tillman [MVP-Outlook]" wrote in message
...
"BakxM" wrote in message
...

However... Outlook2010 is starting fine in Safe-mode when holding down
the CTRL key at startup.
All the other 2010 apps seem to run/startup fine

Are there any log-files or diagnostic -regkeys that can be invoked to get
some more detail as to what is bugging me?
Config: Win7 x64 / Office2010 x64 RTM


This may be the issue. You have an add-in. There aren't any add-ins that
run with the 64 bit version of Office yet. Uninstall this version and
install the 32 bit version. Unless you need to access monstrously large
files, you don't need the 64 bit version.
--
Brian Tillman [MVP-Outlook]


Brian,

Thx for the suggestion, reason I installed the x64 version was because my OS
is x64 as well. Thought that a x64 bit version of office2010 should be a
better match.

Now for troubleshooting...
Removed x64 and installed the x86 version. Now I'm a step further, but a
step back as well. Outlook starts but the other apps, like Excel, Word etc.
report that certain program features are missing and suggest to re-install
their particular app. Added to that, Outlook seems a bit buggy as well.
Every action I try to do in Outlook itself, prompts me with the
Configuration panel, where it is self-configuring the app. It's a panel I'm
used too at a first-time startup, not each-and-every action I'm trying to do
after the first-time startup. Even when closing Outlook, it is 'Configuring
Progress' and finally crashes the app, with mso.dll being the 'Fault Module
Name'.

So in-all this RTM version of 2010 doesn't seem as stable as I thought it
would be, taken into account that maybe my PC is the culprit? I'm going to
revert back to 2007 (again!!). Went back to 2007 when I tried the
2010Beta(x64), after I found out the MobileDeviceCenter wasn't quite
compatible in the x64 version and it didn't sync my contacts. Now again, the
x64 add-ins being a showstopper... why releasing a x64 in all? (Hope someone
from the Office PG is reading this post as well)

Are there any extensive logging features as to why the program is
'Configuring Progress' over-and-over?
Will let you know if the revert to Office2007 gives me a stable app.

Regards,
Marcel

  #8  
Old May 7th, 2010, 10:32 PM posted to microsoft.public.outlook.installation
BakxM
external usenet poster
 
Posts: 7
Default problem when starting Outlook 2010

Reverted back to Office2007, no problem whatsoever... all office-apps
stable.

regards,
Marcel

"BakxM" wrote in message
...


"Brian Tillman [MVP-Outlook]" wrote in message
...
"BakxM" wrote in message
...

However... Outlook2010 is starting fine in Safe-mode when holding down
the CTRL key at startup.
All the other 2010 apps seem to run/startup fine

Are there any log-files or diagnostic -regkeys that can be invoked to
get some more detail as to what is bugging me?
Config: Win7 x64 / Office2010 x64 RTM


This may be the issue. You have an add-in. There aren't any add-ins
that run with the 64 bit version of Office yet. Uninstall this version
and install the 32 bit version. Unless you need to access monstrously
large files, you don't need the 64 bit version.
--
Brian Tillman [MVP-Outlook]


Brian,

Thx for the suggestion, reason I installed the x64 version was because my
OS is x64 as well. Thought that a x64 bit version of office2010 should be
a better match.

Now for troubleshooting...
Removed x64 and installed the x86 version. Now I'm a step further, but a
step back as well. Outlook starts but the other apps, like Excel, Word
etc. report that certain program features are missing and suggest to
re-install their particular app. Added to that, Outlook seems a bit buggy
as well. Every action I try to do in Outlook itself, prompts me with the
Configuration panel, where it is self-configuring the app. It's a panel
I'm used too at a first-time startup, not each-and-every action I'm trying
to do after the first-time startup. Even when closing Outlook, it is
'Configuring Progress' and finally crashes the app, with mso.dll being the
'Fault Module Name'.

So in-all this RTM version of 2010 doesn't seem as stable as I thought it
would be, taken into account that maybe my PC is the culprit? I'm going to
revert back to 2007 (again!!). Went back to 2007 when I tried the
2010Beta(x64), after I found out the MobileDeviceCenter wasn't quite
compatible in the x64 version and it didn't sync my contacts. Now again,
the x64 add-ins being a showstopper... why releasing a x64 in all? (Hope
someone from the Office PG is reading this post as well)

Are there any extensive logging features as to why the program is
'Configuring Progress' over-and-over?
Will let you know if the revert to Office2007 gives me a stable app.

Regards,
Marcel


  #9  
Old May 7th, 2010, 11:20 PM posted to microsoft.public.outlook.installation
BakxM
external usenet poster
 
Posts: 7
Default problem when starting Outlook 2010

"BakxM" wrote in message
...
Reverted back to Office2007, no problem whatsoever... all office-apps
stable.

regards,
Marcel

"BakxM" wrote in message
...


"Brian Tillman [MVP-Outlook]" wrote in message
...
"BakxM" wrote in message
...

However... Outlook2010 is starting fine in Safe-mode when holding down
the CTRL key at startup.
All the other 2010 apps seem to run/startup fine

Are there any log-files or diagnostic -regkeys that can be invoked to
get some more detail as to what is bugging me?
Config: Win7 x64 / Office2010 x64 RTM

This may be the issue. You have an add-in. There aren't any add-ins
that run with the 64 bit version of Office yet. Uninstall this version
and install the 32 bit version. Unless you need to access monstrously
large files, you don't need the 64 bit version.
--
Brian Tillman [MVP-Outlook]


Brian,

Thx for the suggestion, reason I installed the x64 version was because my
OS is x64 as well. Thought that a x64 bit version of office2010 should be
a better match.

Now for troubleshooting...
Removed x64 and installed the x86 version. Now I'm a step further, but a
step back as well. Outlook starts but the other apps, like Excel, Word
etc. report that certain program features are missing and suggest to
re-install their particular app. Added to that, Outlook seems a bit buggy
as well. Every action I try to do in Outlook itself, prompts me with the
Configuration panel, where it is self-configuring the app. It's a panel
I'm used too at a first-time startup, not each-and-every action I'm
trying to do after the first-time startup. Even when closing Outlook, it
is 'Configuring Progress' and finally crashes the app, with mso.dll being
the 'Fault Module Name'.

So in-all this RTM version of 2010 doesn't seem as stable as I thought it
would be, taken into account that maybe my PC is the culprit? I'm going
to revert back to 2007 (again!!). Went back to 2007 when I tried the
2010Beta(x64), after I found out the MobileDeviceCenter wasn't quite
compatible in the x64 version and it didn't sync my contacts. Now again,
the x64 add-ins being a showstopper... why releasing a x64 in all? (Hope
someone from the Office PG is reading this post as well)

Are there any extensive logging features as to why the program is
'Configuring Progress' over-and-over?
Will let you know if the revert to Office2007 gives me a stable app.

Regards,
Marcel



update...
Removed Office2007 and rebooted.
Choose again to install the x64 version of Office2010, because all the other
application (Word, Excel etc) were stable with this version (not the x86
version).
Install went fine.
Starting Excel and Word (2010x64), without any problems.
Starting Outlook, I got the error 'X Cannot start MS Outlook. Cannot open
the Outlook window'
Closing this panel returns me to the desktop without starting Outlook.

Starting Outlook and waiting for the above mentionend error, not clicking OK
Starting a cmd-box and navigating to the 'Outlook.exe' location and using
the /resetnavpane switch.
This does not resort any effect until I close the first error message
Outlook is than restarted and started as supposed to, full app.

So I searched a little further...

Starting only Outlook.exe from a commandbox works for me !!!! When I use the
shortcut created in the StartMenu, Outlook starts with the error message...
So, created a new shortcut from 'Outlook.exe' and tried to start this from
the desktop... problem... error message.
Okay, new option... tried to run the shortcut 'As Administrator' ...
bingo... Outlook starts as supposed to.

I'm puzzled.... as Word and Excel all run fine...
So I changed the 'Outlook-shortcut' Privilige Level to 'Run as
Administrator' and all is well, except for the fact that I'm prompted by the
UAC for starting Outlook 'As Administrator'.

Anyone ?

Regards,
Marcel



  #10  
Old May 9th, 2010, 12:04 AM posted to microsoft.public.outlook.installation
Brian Tillman [MVP-Outlook]
external usenet poster
 
Posts: 2,485
Default problem when starting Outlook 2010

"BakxM" wrote in message
...

I'm puzzled.... as Word and Excel all run fine...
So I changed the 'Outlook-shortcut' Privilige Level to 'Run as
Administrator' and all is well, except for the fact that I'm prompted by the
UAC for starting Outlook 'As Administrator'.

Anyone ?


I can't think of why this is happening. Perhaps someone else will. Office
2010 32 bit should work fine on Windows 7 64 bit, too. Sorry I wasn't able to
help.
--
Brian Tillman [MVP-Outlook]

 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 09:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2019 OfficeFrustration.
The comments are property of their posters.